VOLIM RAZGOVORE SA SOBOM

Slobodno vreme traži predanost, maštu, razmišljanje i disciplinu.

Da li voliš sebe? Koliko brineš o sebi i na koji način zapravo?

Ako voliš sebe, pretpostavimo da isto tako voliš da i porazgovaraš malo sa samim sobom ili ti je to potpuno otkačena stvar, to samo ludaci rade, zar ne?

Hmmm, ali ti 95 posto svog dnevnog vremena misliš, „razmišljaš“ iz svoje podsvesti, stoga, na neki način je i to razgovor, ali bez dobrobiti za tebe kakav može da ima razgovor kada si apsolutno sam, samo ti i tvoje ja, ne prijatelj, ne drugarica, mama, brat ili sestra, ti i tišina, ona tako puno odgovora ima za tebe…
Neki od nas će reći kako ne mogu naprosto da budu sami sa sobom, kako vole društvo, ovako se osećaju usamljeno, ali zastani barem ti na trenutak i upitaj se ponovo, zamolio bih te, jer ovakav odgovor je odgovor osobe koja ne voli sebe i koja ustvari sebe ne poznaje, barem ne istinski, jer tražeći sreću ili društvo u drugim ljudima samo će još više da se izgubi, jer kao takva, nije u stanju da bude sama sa svojim jastvom, da bude u miru barem na 6 minuta!

To može biti tvoja soba, krevet, priroda, sve zavisi gde zapravo osećaš da možeš da imaš najveći spoljašnji mir. Možeš sedeti, stajati, ležati, kako god ti je volja, a onda se umiri poput vode i pogledaj šta se krije ispod, u tim predivnim dubinama.

I eto tebe kod MEDITACIJE.

Šta ti misliš kada ti neko spomene meditaciju? To je nešto ludo, uzvišeno možda, to rade one čikice na Tibetu ili je možda još neka zanimljivija ideja? U svakom slučaju, pojam ti aludira na nešto tako daleko od tebe i uglavnom na Tibet. Ali, zapravo ti je jako blizu, jer to je ništa više nego „praksa“ da budeš sam sa sobom, da misliš ili ne misliš uopšte, da jednostavno uživaš sada i ovde, jer to je zapravo sve što i imaš, ovaj dragoceni sadašnji trenutak.
To je početak tvojeg novog života, jer zaista život dobija neke nove obrise, intenzivnije boje, počinješ jasnije da sagledavaš život i ljude oko sebe, više delaš iz ljubavi nego iz afektivnih emocija, treniraš sebe da budeš niko i ništa, potpuno ogoljen, ali sa unutrašnjom lepotom.

Pokušaj, sada, baš dok ovo čitaš, da li bio u svom toplom domu, na poslu ili u prirodi, ne čekaj povoljniji trenutak, jer SADA je sve što imaš, SADA donosi promene. Opusti se, samo sklopi okice, udahni duboko i upoznaj sebe…

Minut pa si uradio mnogo, a sve više, samo je znak da si u većoj harmoniji sa samim sobom. Možeš se fokusirati na disanje, na neku određenu misao, osobu ili situaciju, ali ne kao da si deo toga, ti nisi učesnik, već samo POSMATRAČ.
Najvažnija uloga jeste upravo ta, pristupiti bez emotivnog uključivanja, jer se radi upravo o tome da sagledaš stvari iz jedne druge perspektive, koja nije tvoja, zapravo jeste, samo nije pod uticajem programa tvojeg uma.

„Želim da znaš da ne postoji nešto tako kao što je loša meditacija. To je prevazilaženje sebe samog. Može da bude sada ili posle, ali SADA je tvoj novi kapetan broda.“

Kao i sve u životu, i ovde moraš biti istrajan, a to ti i neće biti tako teško ukoliko zaista shvatiš benefite koje imaš kroz meditaciju i koliko će uticati na tebe u svim aspektima tvojeg života.
Zabava ti tek počinje onog momenta kada sedneš i sklopiš okice, a zatim, tvoj um počne da te obmanjuje i da ti govori kako treba da uradiš ovo ili ono, da nemaš vremena, čekaju te obaveze ili te spopadaju samo misli problema, surovo zar ne? Ali budi siguran da taj glas, tvoj neprijatelj, barem trenutno, jeste Ti, tvoj um i tvoj ego.

Imaš čoveka koji meditira i čoveka koji se opija, i jedan i drugi beže od realnosti, samo su posledice drugačije. Prvi ide linijom većeg otpora i zaranja u dubine svoje podsvesti, dok drugi, već znaš kakav je osećaj… Ti biraš put, samo nemoj da budeš kukavica koja će da ide onim „lakšim putem“, budi borac, budi uporan, a i ako padneš, ustani s osmehom! Surovo je to što čovek uvek ide onim putem koji ga odvaja od njega samog…

Ne odustaj nikada, reč je o tebi, za tvoje dobro, a iz tog dobrog će proisteći i dobro za ljude iz tvoje okoline, a sutra i za tvoje potomke. Podari sebi i drugima ljubav, znanje, prošireno stanje svesti, a ne neke bezvredne materijalne stvari koje danas postoje, a sutra ih već i nema, uostalom kao i tebe samog, barem što se tela tiče.
Ne osećaj obavezu, to treba da ti dopire iz srca, tvoja želja za napretkom, onim iskrenim i pravim, jer dragi moj, ovaj život i imamo da napredujemo, da težimo vrhovima planina, a znaj jedno, da i kada dostigneš neki od vrhova, kada se uspenješ do najviše tačke, sledi spust do podnožja, a zatim opet gore do nekog drugog i tako u krug, jer sve je u ovom univerzumu ciklično, a to je i lepota života, jer se ne uživa samo u plodu već i u procesu rasta, a to je znak bezuslovne ljubavi, ljubavi prema sebi, jer ako voliš sebe i radiš na tome da postaneš što bolja verzija sebe u duhovnom, emotivnom i intelektualnom smislu, ti onda voliš i druge i svet oko sebe.

Prvi korak na tvojem putovanju jeste meditacija i upoznavanje sebe, srećno!

Do sledećeg susreta. Volim te.

Pseudonim

5 1 Ocena5 1
Ocena članka
Prijavi se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Pogledaj sve komentare